top of page

Tips fra Ayurvedisk perspektiv i sommervarmen

Ååååh, endelig sommer – lange dager hvor solen ikke går ned, piknik, stranden, sammenkomster med venner og familie, smoothie og en god bok er bare noen av tingene du kan nyte i denne etterlengtede sesongen!


I Ayurveda, er hver sesong styrt av et unikt element og tilhørende dosha. Det er ingen overraskelse at de varme (for oss nå -her på østkanten av Norge, veldig veldig varme) sommerdagene er assosiert med ildelementet og doshaen det er assosiert med - Pitta. Symptomer på en Pitta (ild og varme) som er i ubalanse kan være:


Føler seg overopphetet og irritabel

En tendens til å bli utålmodig eller sint

Rød hud, hoven hud- eller øyesykdommer

Brennende fordøyelse (halsbrann, diaré)

Når vi ønsker balanse i Ayurveda jobber vi med det enkle, men dype prinsippet om at når vi tilfører likt med likt blir det mer av det, men om vi gir det motsatte av noe reduseres det. (Hippokrates uttrykker, “opposites are the cure for opposites”). Ved å bruke de 8 Sansene våre (smak, lukt, syn, hørsel, berøring ++), kan du bruke naturlige måter til å holde deg kjølig om sommeren.Det første du kan se på, er mat ...

For å finne balanse i kroppen i de varme sommerdagene (Pitta), bruker vi prinsippet med det motsatte, Vi motvirker det varme været ved å inkludere mer av det som Ayurveda anser som "kjølende" mat i kostholdet ditt, samtidig som du begrenser eller unngår "opphetende" mat.


Eksempler på avkjølende mat som du kan legge til i sommermaten din:


Grønnsaker: Kokt og rå mat, Agurk, sommersquash (zucchini), selleri, asparges, brokkoli, blomkål og alle grønne blader (spinat, grønnkål, mangold, etc.)

Korn: Basmatiris (hvit), quinoa og havre

Urter: Koriander, mynte og dill

Frukt: Meloner, druer, bær og steinfrukter som fersken og pærer

Eksempler på mat som kan gi deg mer oppheting, som du bør spise mindre av eller unngå om sommeren:


Alkohol & Koffein

Spicy krydder eller overdreven bruk av krydder

Stekt mat

Eddik KakaoDet andre du kan prøve ut ...


Farge/Naturterapi

Hvilke farger fungerer best som det motsatte i sommervarmen? Avkjølende farger som blått, pasteller og f.eks hvitt Ta på deg disse fargene gjennom klær, bruk fargene i interiør (eks. sengetøy, puter, vaser og lysestaker). Planter i deilige grønne farger kan gi en følelse av pusterom til irriterte sommerøyne.


Naturfarger som er beroligende og avkjølende er f.eks det blå vannet i havet, grønnaktige/blåfargede elver og innsjøer, det kjølige grønne på en skogssti eller på landet. Å tilbringe tid i naturen er en fin måte for din daglige dose med Pitta-pasifiserende terapi. Husk å unngå å være ute i direkte sol når den er på sitt sterkeste, som er mellom kl. 10.00 til 16.00.

Nummer tre på listen i sommervarmen..

Om du har mulighet til å gå til en park, eller kanskje du er heldig og har en hage eller balkong. La deg nyte blomster som sjasmin, rose og kaprifol. Du kan også ta med deg friske avskårne blomster inn i hjemmet ditt, eller på kontoret for å nyte den søte lukten. En annen kraftfull effekt er å bruke Eteriske oljer, dette kan bidra til å balansere Pitta.


Du kan bestill gjerne oljer hos oss i studio, eller shop ved å følge denne linken https://doterra.me/QMJIfU

Da kan du få 25% rabatt på oljene ;)


Bruk disse søte og beroligende oljene (f.eks sjasmin, rose og ylang-ylang ) for å holde deg kjølig og tilstede denne sommeren.

En fjerde ting som er en veldig essensiell Yoga & Ayurveda Praksis i sommervarmen..

Pranayama (pustearbeid)

Vi har flere avkjølende pusteøvelser, men en enkel og effektiv pranayama for å kjøle ned og roe ned kropp og sinn - er månepranayama, denne er kjent som Chandra Bhedana (chandra betyr "måne", bhedana betyr "passer gjennom"). Denne måten å puste - aktiverer måneenergien din, som er representert ved Ida Nadi, (Nadis betyr kanaler, eller flyt - og blir brukt for den vitale energien din, Prana) Ida nadi kontrollerer alle de mentale prosessene dine, når den jobber med å transporterer prana til nervesystemet, dette resulterer at du beroliger sinnet ditt - som igjen gjør at du slapper av i kroppen. Ida Pingala er assosiert med kjølig, mørk, introversjon (gå innover i deg selv) & feminin energi.


Du er kanskje kjent med alternativ neseborpusting. Måne Pranayama ligner på den, med en liten forskjell når du puster inn- er det kun venstre nesebor som puster inn (bringer inn kjøleenergien), og utpusten din skjer kun fra høyre nesebor. Følg disse trinnene for Chandra Bhedana.


Sitt komfortabelt med rett ryggrad. Plasser venstre hånd på venstre lår eller kne, innside av hånd vendt opp -med tuppen av tommel og tuppen av pekefinger sammen.

La høyre hånd komme til Vishnu mudra ( Se bilde )– la pekefinger og langefinger brettes inn i håndflaten.

*Bruk høyre tommel for å lukke av høyre nesebor.

*Pust inn sakte og oppmerksomt gjennom venstre nesebor.

*Lukk nå venstre nesebor med ringfingeren samtidig som du slipper tommelen fra høyre nesebor.

*Pust ut fullstendig og med oppmerksomhet gjennom høyre nesebor.

*Bruk tommelen til å lukke høyre nesebor.

*Pust inn gjennom venstre nesebor.

*Lukk venstre nesebor med ringfingeren, slipp tommelen fra høyre nesebor og pust helt ut gjennom høyre nesebor.


Fortsett å puste slik i 1–2 minutter, inhaler kun gjennom venstre nesebor og pust bare ut gjennom høyre nesebor.

Sitt stille i et lite øyeblikk etter at du er ferdig, legg din høyre hånd til høyre kne eller høyre lår, la innside av hånd vende opp, la tuppen av tommel og tuppen av pekefinger komme sammen.

Chandra Bhedana praktiseres best om du har tom mage. Se om du kan få innpusten din og utpusten din til å bli like lang. (Eksempel tell til 4 eller 5 når du puster inn, og tell til 4 eller 5 når du puster ut).
Helt til slutt kan vi anbefale noen livstilsendringer når Sommeren er på sitt varmeste..

når du ønsker å redusere Pitta og holde deg kjølig og rolig mentalt og fysisk om sommeren.


1. Prøv og legge inn treningen tidlig om morgenen (Helst før kl. 10).

2. Gjør en myk, rolig og gjerne restorativ yogatime minimum 1–2 ganger i uken for å holde deg sentrert og rolig.

3. Prøv å legge inn Meditasjon minst 5–10 minutter, 1–2 ganger om dagen. Se gratis meditasjoner på vår Instagram konto, skroll deg nedover videoene - du vil finne meditasjoner litt nedover i opplastede videoer.

3. Tilbring tid i naturen. Skogbading

Vandre langs natur- eller skogsstier, eller på landsbygda.

Ta en rolig spasertur under den kjølige sommernattehimmelen

Gå ute på kvelden, når det kjøles litt mer ned - spesielt når det er nesten full eller fullmåne.

Nøkkelen til å balansere den brennende Pitta er å holde deg til "alt med måte". Hold Pitta i sjakk med noen av disse avkjølende og beroligende punktene, og nyt de lange dagene med solskinn og blå himmel - vi har ikke så mye av den her i Norge.

201 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Kommentare


bottom of page