top of page

Vår Ayurvediske Klokke
Sinnet vårt og kroppen vår, har det best med en rutine som følger de forskjellige Doshas. Den ayurvediske klokken er en 24-timers guide som tar sikte på å pleie vår naturlige døgnrytme.


I løpet av en 24 timers periode blir hver dosha (Vata, Pitta, Kapha) mer aktiv på bestemte tider av dagen/natten.


Denne ayurvediske klokken du ser over viser hver aktive dosha på sitt respektive tidspunkt og hvilke aktiviteter vi bør gjøre for å hjelpe sinnet vårt, kroppen og sjelen vår best, slik at vi kan tilpasse oss vår naturlige rytme, og som kan gi oss mer energi, vitalitet og hvile til riktig tid.

Hva er det første du gjør om morgenen når du våkner??


Enten du skroller på telefonen eller nyter morgenkaffen mens du leser en god bok, det du gjør om morgenen har en stor effekt på hvordan dagen din blir..


I følge Ayurveda er en daglig rutine (Dinacharya) avgjørende for å opprettholde en balanse i kropp, sinn og sjel. Å lage deg en sunn og konsekvent dinacharya lar kroppen være synkronisert med naturens sykluser og vil kunne gi deg optimal vellvære.


En liten hemmelighet, ikke bare tar rutinen deg i balanse, den vil også hjelpe deg å nå målene dine. De mest suksessrike menneskene i verden bruker en disiplinert morgenrutine for å skape sitt drømmeliv.


Så hvordan kan du lage deg en morgenrutine som vil gi deg en perfekt balanse og hjelpe deg til ditt drømmeliv ;) ?


Stå opp med Solen!!!

Det å stå opp sammen med soloppgangen en perfekt måte å starte dagen på - litt vanskelig for Norge vinterstid ;) - Men ifølge Ayurveda bør du våkne før kl. 06.00, like før Kapha begynner å styre dagen. (Se den Ayurvediske Klokken over)


Visualisering / Meditasjon


Denne delen er utrolig kraftig og enklere enn du tror...


Når du visualiserer på det du ønsker mer av i ditt liv, fokuserer du på følelsen av glede - i stedet for å fokusere på det du ikke har - derfor vil du tiltrekke deg flere positive ting (og til slutt din perfekte fremtid) inn i livet ditt.


Prøv f.eks denne 6-fase meditasjonen med Vishen Lakhiani, mens du fortsatt ligger i sengen ?Tungeskraping og "Oil Pulling"

Å skrape tungen forsiktig med en ayurvedisk tungeskraper er en enkel og sunn praksis å legge til i din daglige rutine rett før du pusser tennene. Denne praksisen eliminerer dårlig ånde som forårsaker bakterier, trekker giftstoffer ut av kroppen og forbereder fordøyelsessystemet ved å stimulere smaksløkene. "Oil pulling" er et annet flott ayurvedisk morgenritual for å styrke tannkjøttet, bleke tenner, rense ut plakk, gjenoppbygge emalje og eliminere dårlig ånde. Det er enkelt: Bruk f.eks oljen vi har til salg i vår Boutique, skyll den kraftig rundt i munnen -så spytt den ut (et annet sted enn i vasken, vi spytter ut i matavfall søppel, eller i hagen på sommeren). Du kan skylle munnen mellom 3-15 minutter - du bygger opp styrke og utholdenhet med tid. Når du er ferdig, puss tennene .


(Du kan shoppe både tungeskraper og Oil Pulling olje av oss)
Neti & Nasya

Nesepassasjen din er inngangen for Prana, Vår livskraftsenergi, som skal få komme inn i kroppen vår.

Dette er grunnen til at Ayurveda legger spesiell vekt på å holde det rent, sunt og klart ved bruk av Neti og Nasya.


Neti-gryten er laget av enten plast, keramikk, rustfritt stål eller kobber, den ligner en tekanne. Gryten fylles med saltvann og helles deretter i et av neseborene. Det vil da strømme gjennom nesepassasjen, og skyller ut overflødig slim og akkumulert rusk og rask som går ut gjennom det andre neseboret. Den samme prosessen gjør du deretter i det andre neseboret.


Morgen Yoga ... om det så er bare 5 min ..


Selv om du kun har beveget deg i 5 minutter, vil du få opp kortisolnivået som vil hjelpe deg med å føle deg mer våken klar til å starte dagen.


Du kan gjøre alle typer trening, men yoga på matten er spesielt kraftig for å optimalisere hormonener, få pranaen til å flyte, redusere stress i kroppen og gi bedre sirkulasjon, styrke og fordøyelse. TIPS : Du bør gjøre en skånsom praksis hvis du er Vata, en mer beroligende praksis hvis du er Pitta og mer energisk hvis du er Kapha. Ta denne testen her for å få et overblikk av din Dosha
Pranayama Øvelser


Yogiske Pusteøvelser er en annen fin måte å starte dagen på. Nadi Shodana er en fin måte å balansere energiene våre på (Det er forskjellige måter å praktisere Nadi Shodana, for å få forskjellige effekter) Denne skal gi balanse og ro om du føler deg stresset..


1. Brett inn pekefinger og langefinger på din høyre hånd og plasser ringefinger på venstre nesebor og tommel på høyre nesebor.


2. Åpne opp og pust inn gjennom venstre nesebor, og lukk venstre deretter med ring finger.


3. Åpne og pust sakte ut gjennom høyre nesebor. Fortsett å holde høyre nesebor åpent, pust inn igjen med høyre, lukk høyre igjen, Så åpne og pust sakte ut gjennom venstre.


4. Gjenta syklusen 3-5 ganger, øk gradvis til 10 runder..

Praktiser og prøv sammen med Senior Yogalærer Jeanne Heileman her :


PS.. Jeanne kommer til Norge i August, dette er ikke en workshop / kurs du vil misse.. Ta kontakt med oss for å høre mer..


Hva er dine favoritt morgenritualer? Vi vil gjerne høre fra deg i kommentarfelt.

(Noen av bildene er fra https://www.instagram.com/paavaniayurveda/ Det er disse Ayurvediske produktene vi har i vår Be Yoga Boutique, kom innom å prøv de da vell)

103 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page